Hallo buren!

Onlangs hebben we kennis gemaakt met (een deel van) onze nieuwe buren: de omwonenden van het Kerkplein en de bedrijven die aan het plein gevestigd zijn. Met voor iedereen een 'hallo buren'-envelop (met een briefje, wat info en een attentie) op zak, maakten we praatjes met onder meer de kapper, de bakker, met Milou van biologische winkel Mimint, Michiel van Anne en Max en natuurlijk een aantal omwonenden. Hier en daar klonk natuurlijk een kritische noot, maar gelukkig ook heel veel blijde verwachting. De eerste kennismaking was al prettig, we zien er enorm naar uit om goede buren te worden! Wil je weten hoe Milou van Mimint en Michiel van Anne & Max naar de komst van Focus op het (jawel) Audrey Hepburnplein kijken?

Met om de hoek het Paradijs en pal voor de neus het Kerkplein, valt Mimint met de neus in de verbouwingsboter. Het Paradijs is inmiddels bewoonklaar, het Kerkplein is met de aanleg van de Jansbeek, de bouw van het nieuwe Focus en het huizenblok voor de Eusebiuskerk nog wel even een bron van herrie, stof en bouwverkeer. Milou Geerlings en haar moeder, die samen de sfeervolle biologische winkel Mimint uitbaten, erkennen dat de situatie verre van ideaal is, en daarom kijken ze reikhalzend uit naar een voltooid Kerkplein. Hoe staan de zaken ervoor? Milou: 'Het kan natuurlijk altijd beter, maar het gaat nu best goed. Ik verwacht dat het Kerkplein een levendig plein wordt. Meer dan het hiervoor was. Toen was er in de zomer wel leven in de brouwerij, maar in de winter was het behoorlijk doods. Ik hoop echt dat het zo snel mogelijk klaar is. Focus en Mimint hebben zeker dezelfde doelgroepen. Mensen die bewust leven, gezond willen eten.'  We eten er een warm seitanbroodje. Lekker! Ook voor niet vegetariërs, want mijn carnivore gezelschap was er oprecht van overtuigd van een saucijzenbroodje te hebben genoten.

Goeie koffie, heerlijke taarten en erg vriendelijk personeel bij Anne en Max aan het Kerkplein!

Goeie koffie, heerlijke taarten en erg vriendelijk personeel bij Anne en Max aan het Kerkplein!

Wanneer we bij Anne & Max binnenstappen om kennis te maken, wordt er net een jonge afwasser tot bedienend personeel omgeschoold. Het is druk op het terras, maar leidinggevende Michiel Ausems neemt rustig de tijd om de finesses van het bedienen van klanten door te nemen. Hoewel de zaak op de hoek van de Bakkerstraat midden in de vuurlinie van stof en lawaai ligt, is Michiel niet in een negatieve teneur geschoten. Met geestige teksten als 'Kom hijskranen kijken!' probeert hij de bouwput te relativeren. Hij weet dat niet iedereen aan het Kerkplein onverdeeld blij is met de komst van Focus, maar hij is dat wel. Concurrentie is helemaal niet negatief en een concentratie van horeca en uitgaan zou wel eens heel goed kunnen uitpakken.